måndag 29 oktober 2012

Inomhusdammen-så här gjorde vi.


Eftersom vi fick så många kommentarer om vår inomhusdamm när jag visade den för någon vecka sedan så tänkte jag visa hur vi byggde den. Nu är vi ju inte några murarexperter direkt, men det var så enkelt att jag faktiskt kunde mura den själv utan någon större vana av liknande byggen.


Vi började med att mura upp med leca-block i 3 lager. Vi använde den vanliga standardstorleken till de yttre sidorna och de smalare blocken till sidorna mot väggen. Bredvid dammen har vi avlopp och vattenkran för att kunna tömma och fylla på nytt vatten i dammen. När vi tömmer dammen låter vi dammpumpen pumpa ut de mesta av vattnet sedan slangar vi ut det sista.

 
Vi satte decortegel utanpå lecablocken på samma sätt som man kaklar och sedan fogade vi med ganska breda fogar för att få ett rustikt utseende.

'
 Vi fodrade dammen med frigolitskivor  på sidorna och i botten och lade sedan i en gummiduk avsedd för  utomhusdammar och vek upp kanterna en bit för att fästa duken.


                             Sedan snickrade vi en träram runt om och laserade den brun. 


Så här blev det färdiga resultatet. Vi har lagt klinker på golvet så det är lätt att skura av när man städat i dammen, lite spill blir det ju alltid!
Vi har haft dammen i 4 år nu och den håller fortfarande fast vi bara är glada amatörer!  Och fiskarna verkar trivas bra. 
Vi har ett lysrör i taket som är tänt under dagen och i vattnet har vi också en belysning som är tänd dygnet runt, med en dämpad belysning ungefär som månsken för att fiskarna inte ska bli stressade av att det blir kolsvart.
 Det ser häftigt ut när fiskarna simmar runt i nattbelysningen, som svarta spöken glider de runt i dammen.
 Reningsanläggningen är gömd bakom några växter. Man behöver ett bra reningsverk när man har Koi eftersom de smutsar ner ganska ordentligt.

                           Ha det gott i höstmörkret!/Titti


3 kommentarer:

 1. Oj vilket arbete ni har lagt ner!!! De fiskarna bor i lyx :-D
  Våra får ligga i dvala ute i dammen och klara sig själva haha.

  Fast första året hade vi dem inomhus i en jättebalja. Vi pysslade om dem hela vintern och de var så glada när de släpptes ut på våren. Dagen efter hade grannens katt ätit upp allihop :-( Det låg lite guld-fjäll kvar på stenarna.

  Kram på dig,
  hoppas du får komma till Sissingurst!
  Eira

  SvaraRadera
 2. Oj så fint , en sån kanske vi skulle ha till vår näckros som vi tar in och har i en stor bunke över vintern. Hälsningar Carita

  SvaraRadera
 3. Nu blir jag imponerad!
  Vilken grej.
  Bra jobbat måste jag säga.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...