onsdag 5 juni 2013

Garden Shed-DIY


Nu när vår lilla redskapsbod blivit internationellt känd (fniss) så tyckte jag att den kanske var värd ett alldeles eget inlägg! De första tre åren vi bodde här i huset så förvarade vi gräsklipparen i källaren och varje gång vi skulle klippa gräset så fick vi kånka upp den för den långa, trånga källartrappan. Jag behöver väl inte säga att det var på vippen att jag blev galen på eländet!

Men för några år sedan så skulle vår församlingslokal renoveras och alla dörrar skulle bytas ut. Vi tyckte det var synd att så fint trä bara skulle eldas upp så vi tog tillvara på de som var i gott skick, en dörr fick äran att bli säng-gavel hos min son och sonhustru, de andra stod här och skräpade ett år tills min man plötsligt fick en genial idé.
 Vi behövde en redskapsbod för att slippa bära gräsklippar-eländet upp och ner för trapporna varje vecka, så maken använde dörrarna som stomme till en bod. Det är gammalt, gediget virke i dörrarna så boden kommer nog inte blåsa bort i första taget!


Dörrarna användes som stomme och på utsidan satte han liggande råspont.

Hela baksidan belamrad med virke under byggnationen.

Vy från sidan.

Hoppsan, där slank bloggerskan själv med på en bild...the very first!
Dörren gjorde maken själv av råspont som blev över, gångjärnen köpte vi på Jula och målade med svart Pansarol.

Vy från innergården.
Samma vy något år senare.

Här står den nu och glänser i solskenet! Bara 2 kvadratmeter stor(liten) men fungerar alldeles ypperligt för att förvara gräsklippare, spadar, krattor och annat som behövs för trädgårdering. Den var inte helt gratis att bygga men nästan, kanske en tusenlapp på sin höjd om man räknar in takplåten och stuprännan. Takpappen fick vi av en snäll granne.


Så här ser den ut på baksidan. Det blev bra med spaljén, när den kom upp, nu ser inte boden så ynklig och ensam ut. Spaljén ger också lite rumskänsla och så kan Klematis Summersnow klättra på den. Spaljén var också gratis, på K-Rauta har de tunna spaljé-liknande träbitar som mellanlägg mellan impregnerat virke, de här små träbitarna har vi byggt spaljén av. De har vi fått gratis, personalen var bara glada att bli av med dem så de slipper plocka upp de från marken själva. Vi har laserat dem med billig tjärbrun lasyr från Rusta. Även staketet är målat med samma lasyr. I den lilla holken har vi en talgox-familj som häckar, så just nu får vi tassa på tå när vi hämtar gräsklipparen.En annan bra sak med boden är att den döljer grannens vedtrave, som inte är alltför snygg. Jag har retat mig på den i flera år, men nu har jag börjat uppskatta den sedan jag lärt mig att den är bra för humlor och andra insekter att övervintra i.


Ja, så här ser det ut nu efter något år. Jag gillar utsikten från köksfönstret, här står jag ofta och filosoferar medan maten står på spisen. En dag när jag stod där och kikade ut, kom jag på en briljant idé. Skulle det inte vara snyggt med ett Sedumtak på boden! Jag håller som bäst på att övertyga maken om hur snyggt det skulle vara. Vad tycker ni, skulle det inte passa perfekt?


Oj,oj! Tänk att man kan göra ett så långt inlägg om en ynka redskapsbod. Vad tåliga ni är om ni har läst ända hit!

Kram Titti8 kommentarer:

 1. Det är säkert överflödigt att säga hur otroligt fint det är. Grattis!
  Uppriktigt är jag mörkgrön av avund på trädgårdsfolk som har en andra hälft som kan skapa något vackert med hammare och spik.Eller med en svetsaggregat.
  Om jag hade tillgång till sådan hälft skulle jag ha mycket snickarglädje i trädgården ;)!/Anja

  SvaraRadera
 2. Verkligen en fin liten bod på alla sätt! Gjord av sådant som blivit över eller skulle eldas upp, praktisk och så väldigt snygg dessutom. Gillar den lilla piffhörnan och fuskfönstret. Inte konstigt att den blev pinnad!

  Lobba på för sedumtak!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är jätteskoj att läsa om hur saker och ting "blir till" Det kan ge så mycket tillbaka till andra att spåna vidare på.

  Dessutom är det superfint och förtjänar att bli synat.

  Kram / Therése

  SvaraRadera
 4. Oy så fint og gjennomført det ble, det er den fineste redskapboden jeg har sett.
  Maritklem.

  SvaraRadera
 5. Det var allt en rasande grann bod ni fick till, blev redigt snyggt!

  SvaraRadera
 6. Den ble kjempefin! Så bra med gjenbruk og litt nytt når en lager noe sånt selv. Fint at du viset hele prosessen hvordan dere lagde den.

  Hyggelig å se et lite bilde av deg :-) Jeg foretrekker å være anonym selv, derfor er bare blomsterbilder av "meg".  Klem Marit

  SvaraRadera
 7. Såå vakkert det er!..som fra et engelsk hageblad...og de fine detaljene:))
  Du inspirerer sååå:)))

  SvaraRadera
 8. Det var ingen ynka redskapsbod inte, den är jättefin och allt runtomkring med, ser jättemysigt ut så det var väl värt ett helt inlägg tycker jag!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...