söndag 15 december 2013

Levada-vandring...mitt livs första!


Oj, vilken härlig dag! Vi hade oroat oss för att vi inte skulle orka med vandringen idag, men den här veckan som gått har vi promenerat miltals varje dag, så vi har börjat få upp "flåset" lite efter operationer och annat elände. Oj, oj, oj, så härligt det var!!! Det var en underbar känsla att promenera på den höjden. Levadorna, eller bevattningskanalerna, som vi följde på vår vandring slingrade sig längs bergen på en höjd av 500 meter. Stigarna som vi gick på var ca: 50 cm breda och nedanför stupade berget rakt ner i avgrunden.
Ni vet ju vilken hare jag är när det gäller höjder, men jag har börjat vänja mig...några veckor till och jag hade skuttat som en bergs-get på kullarna!

En liten minibuss hämtade oss på hotellet och körde oss upp på berget.
Vår grupp bestod av ca:10 personer, mestadels engelsmän och den trevliga guiden Sophia.
Sophia var mycket intresserad av naturvård och botanik och vi fick lära oss otroligt mycket spännande av henne.


Så här ser de stora levadorna ut, sedan finns det mindre levador som är några decimeter djupa. Varje lantbrukare får betala en summa för att få vatten i sin levada. Vattnet släpps på i en timme varje vecka, och lantbrukaren måste då passa på att hämta upp så mycket vatten som han behöver till sina odlingar. Det är ett slitsamt jobb att få upp vattnet och leda det in på sina ägor.

Det är också ett slitsamt jobb att odla i den sluttande terrängen. När de rensar ogräs närmast stupet finns inget räcke som skyddar dem, ett enda felsteg och de är ett minne blott!


Här och var på vandringen passerade vi några hus och vi kunde kika ner på deras terasser. Överallt låg grönsaker på tork.Och här och var hängde tvätt på tork.
Ibland gick vi genom skog, stigen var kantad av Eukalyptus och Mimosa och det doftade ljuvligt.
Här och var kvittrade fåglar, det kändes nästan som våren i Sverige.När vi passerat skogen fick vi en fantastisk utsikt. Det kittlade lite i magen när man kikade ner för stupet!


Här ser man tydligt hur man odlar på slänterna.Nu har vi vilat några timmar och ska snart ut och äta sista måltiden!
Slut på det roliga för den här gången.
I morgon drar vi åter norrut mot den kalla norden!

Ha det gott!
Kram Titti


4 kommentarer:

 1. Så flott utsikt det var der! Jeg liker ikke å se ut fra sånne stup,for jeg blir helt svimmel.
  En skog av mimosa dufter nok herlig, ja!
  God tur hjem til Norden igjen :)

  Klem Marit

  SvaraRadera
 2. Så underbart fina bilder. Det är ca 17 år sen vi var på Madeira och jag känner igen mig på bilderna därifrån. Vi måste nog åka dit igen ser jag. Ha fortsatt fin tid där/Carita

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det härligt att vandra i levadorna. Vilka fina bilder, det är svårt att beskriva hur det ser ut men dina bilder är jätte bra tycker jag. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastisk resa ni var på! Tack för bilderna du visat!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...