onsdag 5 november 2014

Höstpyssel och en väldans god marmelad


Det är skönt att ha något att pyssla med nu när trädgårdsbestyren är avslutade för året. Jag har roat mig med att måla en pumpa och dekorerat med blad från Krypbräken. Inspirationen fick jag från en bild på Pinterest.


Vi har fått flera pumpor i våra frukt och grönsakslådor från Årstiderna. Jag måste erkänna att jag aldrig tidigare tillagat pumpa så jag blev lite osäker på vad jag skulle göra med dem. Den första målade jag som sagt, men sedan hittade jag ett recept på pumpamarmelad som jag provade. Oj så gott!
Den är lätt att göra och får en underbar färg som gör en glad.
Njut den på varma scones och du är såld för resten av livet!



Pumpamarmelad

Ingredienser:
1;5 kg pumpa
1 liter vatten
2 ekologiska apelsiner skurna i tunna skivor
3 ekologiska citroner skurna i tunna skivor
100 gram färsk ingefära, fint riven
1 kilo syltsocker

Gör så här:
Ta bort pumpans skal och skär bort kärnor och trådar
Skär fruktköttet i bitar och riv dem grovt
Lägg pumpaköttet i en kastrull tillsammans med vatten, apelsin, citron och riven ingefära. Koka upp och låt sjuda i 25-30 minuter tills citrusskalen mjuknat.
Tillsätt socker och rör om tills det löst sig. Koka upp och sjud på medelhög värme 25-30 minuter, fruktpurén ska vara så trögflytande att det bildas ett spår i marmeladen om man drar med en sked.
Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund.
Häll upp marmeladen i rena burkar.
Förvara gärna burkarna uppochned så håller marmeladen ännu bättre.



Ha en skön mittiveckan-dag!

Kram
Titti

7 kommentarer:

  1. det låter spännande med marmeladen. hoppas det finns kvar pumpor i nästa vecka så kanske det blir gjort.
    pumpan blev fin.
    ha en bra kväll
    Kram Meta

    SvaraRadera
  2. Förstår att marmeladen är god... du är så flitig!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Vad fin pumpan blev - trodde först det var porslin. Jag ska spara pumpareceptet, till nästa år då jag ska så nya pumpor.

    SvaraRadera
  4. Vilken stilig pumpa du gjort och pumpamarmelad låter ju jättegott. Här rostar vi pumpa och gör soppor.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  5. Oh, och jag som älskar marmelad! Detta recept ska jag pröva...tusen tack!
    Varm kram till dig,
    Titti

    SvaraRadera
  6. Ohh vilken fin pumpa. Jag trodde också det var porslin.
    Ha en skön söndag.
    Annika

    SvaraRadera
  7. Vilken fin pumpa! Marmeladen vore kanske värd att prova. Jag är dålig på att göra något med pumpor.
    Kram Milla

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...