onsdag 18 februari 2015

Det var en gång...


Jag älskar trädgårdsgångar. De gör trädgården mer spännande och ger struktur åt trädgården. De kan vara av gräs, grus eller sten. De kan vara raka eller krokiga. De ger trädgården karaktär, så det är väl värt ansträngningen att lägga ner lite energi på utformningen redan från början. En naturligt utformad gång som slingrar sig genom trädgården, som ändrar riktning vid buskar och stenar, som gör att inte allt syns på en gång, det gör att det känns mer spännande på promenaden och ger en härlig upplevelse. Gångarna förbinder också de olika trädgårdsrummen och ger en enhetlig känsla även om de olika rummen har skilda karaktärer. Våra barnbarn älskar att springa runt, runt längs gångarna i vår trädgård. Det finns inget stopp någonstans, man kan välja att gå åt olika håll och man ser olika saker, beroende på vilket håll man väljer att gå. Några oväntade väl placerade växter eller prydnadssaker kan också bidra till upplevelsen. Några sköna sittplatser längs gångarna är också trevligt. Till sommaren ska vi försöka förbättra och justera gångarna lite, för att göra promenaden lite mer spännande. Lite mer "pynt" som är till hälften gömt bland växterna, vackra stenar, mossiga krokiga grenar eller någon trädgårdsstaty...vi får se vad det blir. Just nu letar jag efter inspiration på nätet och i mina gamla bildarkiv. Så håll till godo, här kommer några inspirationsbilder.

Den här vackra gången hittade jag i Botaniska trädgården i Uppsala.

En blå gång i en park i Enköping, tror den heter Blå Trädgård.

 Den här lilla gången fram till bron hittar man i Bergianska trädgården i Stockholm.
Här är det mysigt att promenera runt den fina dammen. 

En gräsgång i vår egen trädgård. Jag älskar att gå barfota på gräset en tidig morgon, när gräset fortfarande är lite fuktigt av dagg.

Grusgången på baksidan av vårt hus. Från början bara en tråkig passage, men med stora tunnor med frodiga färgstarka växter blir det en plats man gärna går till, för att få energi.
Staketet mot slänten gör också att det känns som ett eget rum, lite mer avskilt från resten av trädgården. En liten sittgrupp gör att det är skönt att slå sig ner med en kaffekopp i kvällssolen.


Och grusgången från vår förra trädgård. Trots att den är rak, kändes den spännande att gå i på grund av pergolan. Och det lilla orangeriet blir ett blickfång som ögonen dras till.De här bilderna kommer från Lindbro. Här finns det fantastiska stenlagda gångar.
Hela tiden finns något spännande att upptäcka.
Här är några gångar från Länninge trädgård.
Raka eller krokiga, och i många olika material.
Här finns många alternativa vägar. Gångarna svänger naturligt vid stenar eller träd,
men en gång som svänger till synes utan anledning kan verka onaturlig och konstgjord.
Det är också spännande att man inte alltid ser vart gången tar vägen.
Det väcker upptäckarlusten och man vill fortsätta runt "kröken".Från sommarsalongen 2010 på Ulriksdals slott

Presidentens palats i Funchal

Ja, det var lite trädgårdsinspiration som man så väl behöver så här års.
Ha det så gott!

Kram
Titti18 kommentarer:

 1. Vilka fina gångar. Visst leder de någonstans och tillför trädgården något. Här är det dåligt med gångar hos oss. Någrta rader med plattor kring huset låter ju simpelt. / Britt

  SvaraRadera
 2. Ååh, så uendelig mange fine ganger, både hos deg og hos andre. Jeg elsker ganger, men har liksom ikke funnet veien til å lage en hos meg. Det må det nok bli en endring på. Ha gode dager:)
  Jannicke

  SvaraRadera
 3. De gångarna hade jag mer än gärna gått på.
  Mycket fint du bjuder på.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Vilka fina trädgårdsgångar du har. Stort tack för inspirationen. Här finns mycket mysigt att ta till sig.

  Elisabeth

  SvaraRadera
 5. Man tackar! Jag gillar också gångar, bilder med gångar är som magneter på mig. Ska komma ihåg att fota fler som du har gjort.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 6. Tackar även jag! Kan aldrig få nog av gångar och inspiration. Har märkt det när jag fotar också att en tendens till gång och jag har svårt att vända. Upptäckarlusten triggas. Fina exempel och bilder.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 7. Tackar även jag! Kan aldrig få nog av gångar och inspiration. Har märkt det när jag fotar också att en tendens till gång och jag har svårt att vända. Upptäckarlusten triggas. Fina exempel och bilder.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 8. Så mange fine bilder! Jeg er helt enig med deg, hageganger gir hagen karakter. De blå flisene var så fine!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 9. Nämen visst, trädgårdsgångar som slingrar sig och som döljer en hemlighet runt hörnet. Vilka härliga bilder med så många olika karaktärer.
  Allt gott!
  Milla

  SvaraRadera
 10. Mycket fin inspiration du samlat. Går också och funderar på gångar. Vet nog hur jag skulle vilja ha det vad det gäller material och dragning, men det där med övergång mot gräs tycker jag är lite svårt. Får fundera ett varv till.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 11. Funderar ofta på spännnade gpångar och Oj så mycket inspiraion du ger i detta inlägg. Dina egna gångar går inte av för hackor precis, den på baksidan till exempel, så fin!
  Tack jag ska titta mera på dina bilder, ha det sågott!
  Och Trevlig vecka! Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 12. Så underbart vackra och inspirerande bilder att njuta av en dag som denna när snön yr utanför fönstret. Att anlägga gångar så att de blir inbjudande och spännande samtidigt som de följer naturen är verkligen svårt, men samtidigt roligt och rejält utmanande. Jag gillade din gräsgång för gräs är så mjukt och inbjudande, om det inte är en enda stor gräsöken förstås. Vackra stengångar är också magiskt och man kunde nästan känna hur man gick där och njöt på gångarna som du visade.
  Allt Gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 13. Heder och ära till dig som sätter fokus på trädgårdens gångar. Välgjorda gångar tillför så mycket för helhetsintrycket av en trädgård, de kan bli en fägring i sig!

  SvaraRadera
 14. Blir alltid glad när jag ser bilder på trädgårdsgångar. De gör allt för helheten och i Feng Shui är det extra viktigt för flödet. Ingen trädgårdsgång bör sluta i intet utan ha ett mål och en fortsättning.
  Tack för inspirerande bilder.
  Luna

  SvaraRadera
 15. Älskar gammeldags grusgångar...blev så glad för dina härliga bilder! Nu fick jag lite inspiration till kommande projekt, tack!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 16. Så många fina gångar och miljöer du bjuder oss på :-) Massor med inspiration!
  Jag blev lite extra förtjust i din egen grusgång på baksidan av ert hus, mysigt!!!
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 17. Ni har jättefina gångar i er trädgård, fastnade för gräsgången.
  Kram

  SvaraRadera
 18. Åhh, Titti vad snygga gångar... Jag älskar dem oxå och "jobbar" hela tiden på att få till dem! Tack för inspiration och fokus på denna del av trädgården som är så viktig men åtminstone på våren hos mig hamnar i glömska för allt fokus är på rabatterna... så nu ska jag fokusera rätt i vår ;)

  Kram och du kommer väl till trädgårdsmässan? Vi har "date" 27 kl 14 i cafeet The Garden :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...